BARANG YANG DI BELI
2) Gula Kastar RM3.20 - 1kg
3) Yis Segera RM8.40 - 500gm
Brand WHITE ROSE/pkt
4) Susu Tepung RM9.40 - 500gm
NZ SKIM MILK/pkt
5) Mentega RM11.80 - 1kg
BUTTERCUP/tin
BAHAN NAK BUAT DOH
600gm Tepung roti
110gm Gula kaster
4 st Yis Segera
10gm Garam
1biji Telur
300ml Air
16btg sosej
BAHAN HIASAN
Sayur campur
Mayonis
Cili sos
BAHAN SAPUAN
1biji Kuning Telur
4sb Susu Segar
CARA CARA
1) Satukan semua bahan kering dan gaulkan sebingga sebati hanya menggunakan tangan, mesin pun boleh.
2) Masukkan telur, kacau rata
3) Tuangkan air dan uli doh sehingga menjadi doh yang licin.
4) Bahagikan adunan menjadi 16 bahagian bulat2kan dan rehatkan selama 20min atau sehingga kembang.
5) Bila dah kembang ambil satu doh canai nipis dan letakkan sosej didalamnya, balut sosej dan potong bentuk sikat dan silang2kan potongan tadi.
6) Bila dah susun silang tadi cantik2 sapu dengan bahan sapuan, taburkan sayur campur diatasnya dan paip mayonis dan sos cili, ulang sehingga siap semuanya.
7) Biarkan doh tadi kembang lagi seketika, dan bolehlah bakar pada suhu 185dc selama 12-15min atau sampai kuning keemasan.
No comments:
Post a Comment