Thursday, 19 December 2013

SAUSAGE ROLL LAZAT

Saya menggunakan bahan dari  "PASTRY STORE" sememangnya owner kedai ini menjanjikan hanya produk yang terbaik barulah hasil yang diperolehi menyelerakan. Siap hantar kat rumah lagi, baik betul! maklum lah.. kalau beli berkotak2... 


BARANG YANG DI BELI


1) Tepung Roti   RM3.50 - 1kg

2) Gula Kastar    RM3.20 - 1kg

3) Yis Segera     RM8.40 - 500gm
    Brand WHITE ROSE/pkt

4) Susu Tepung  RM9.40 - 500gm
    NZ SKIM MILK/pkt

5) Mentega        RM11.80 - 1kg
     BUTTERCUP/tin


BAHAN NAK BUAT DOH

600gm Tepung roti
110gm Gula kaster
4 st     Yis Segera
10gm   Garam
20gm   Mentega
1biji    Telur
300ml  Air
16btg  sosej

BAHAN HIASAN

Sayur campur
Mayonis
Cili sos

BAHAN SAPUAN

1biji Kuning Telur
4sb  Susu Segar


CARA CARA

1) Satukan semua bahan kering dan gaulkan sebingga sebati hanya menggunakan tangan, mesin pun boleh.

2) Masukkan telur, kacau rata

3) Tuangkan air dan uli doh sehingga menjadi doh yang licin.

4) Bahagikan adunan menjadi 16 bahagian bulat2kan dan rehatkan selama 20min atau sehingga kembang.

5) Bila dah kembang ambil satu doh canai nipis dan letakkan sosej didalamnya, balut sosej dan potong bentuk sikat dan silang2kan potongan tadi.

6) Bila dah susun silang tadi cantik2 sapu dengan bahan sapuan, taburkan sayur campur diatasnya dan paip mayonis dan sos cili, ulang sehingga siap semuanya. 

7) Biarkan doh tadi kembang lagi seketika, dan bolehlah bakar pada suhu 185dc selama 12-15min atau sampai kuning keemasan. 




No comments:

Post a Comment